Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Preformateur Elio Di Rupo zal vrijdag opnieuw naar de koning gaan, dat laat zijn woordvoerder weten. Hoogstwaarschijnlijk brengt Di Rupo opnieuw een tussentijds verslag uit. Ondertussen gaan de onderhandelingen met de vertegenwoordigers van zeven partijen over de institutionele kwesties gewoon verder. Volgens de woordvoerder is ‘het werkklimaat ernstig en is de situatie complex.’ Wel ‘wordt er gewerkt in een sfeer van wederzijds gesprek.’ Di Rupo blijft ondertussen, samen met de partijen die een tweederdemeerderheid kunnen leveren – de PS, het CDH, de N-VA, CD&V, de SP.A, Groen! en Ecolo, zoeken naar een overeenkomst over de staatshervorming en de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. De Europese Commissie heeft een aantal prestigieuze universitaire opleidingen toegekend aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit Gent. K.U.Leuven haalt er zes binnen en Universiteit Gent vier. Daardoor haalt België maar liefst een kwart van de nieuwe toekenningen binnen. Bart De Moor, vicerector van de K.U.Leuven zegt dat de bedoeling ervan is om internationale topstudenten naar onze universiteiten te lokken. Volgens De Moor moeten de Europese universiteiten kunnen meespelen op wereldniveau. Het gaat om de zogenaamde ‘Erasmus Mundus’-opleidingen. Dat zijn zeer gespecialiseerde Master
of doctoraatsopleidingen die in samenwerking tussen minstens drie universiteiten georganiseerd worden. Voor onderzoekers betekent deze toekenning dat er meer middelen komen om in gespecialiseerde domeinen te investeren. De lessen worden gegeven door internationaal gerenommeerde professoren en gastsprekers. De kandidaat-studenten moeten een selectieprocedure doorlopen.
Uit cijfers van de Brusselse minister van Financiën Jean-Luc Vanraes blijkt dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dit jaar veertig miljoen meer inkomsten verwacht dan voorzien. Dit omdat de immobiliënsector in de hoofdstad het sinds begin dit jaar beter doet dan verwacht. Zo worden er meer en duurdere panden verkocht in Brussel. En daardoor zou het gewest eind dit jaar 75 miljoen euro meer inkomsten moeten hebben uit registratierechten. Maar negatief puntje is dat de inkomsten uit de successierechten tegenvallen. Die liggen 35 miljoen euro lager dan begroot en dat maakt een totaal van 40 miljoen euro meer dan begroot.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*