Twintig jaar geleden viel de Berlijnse Muur

In de Duitse hoofdstad Berlijn zijn internationale toppolitici bijeen voor de herdenking van de val van de Muur. Dat is op 9 november precies twintig jaar geleden. De gebeurtenissen van de avond van 9 november 1989 zouden een generatie tekenen. Op een onaangekondigde wijze gingen toen de Berlijnse scheidingsmuur en het Ijzeren Gordijn tussen de twee Duitslanden open. Bij het ochtendgloren was er een nieuw Europa. Van de partij zijn onder andere Nicholas Sarkozy, zijn Russische collega Dmitri Medvedev en de Amerikaanse Minister voor Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton. Ook aanwezig is Yves Leterme.
De herdenking begon met een oecumenische dienst. Bij de dienst waren onder andere bondspresident Horst Köhler en bondskanselier Angela Merkel aanwezig. De dienst werd gehouden in de wijk Prenslauzer Berg, destijds een van de toevluchtsoorden van de oppositie in de DDR. Sarkozy, Medvedev, Clinton en de Britse premier Gordon Brown zullen de menigte toespreken, aangezien zij de vier geallieerden vertegenwoordigen die na de Tweede Wereldoorlog het lot van Duitsland bezegelden. Angela Merkel stelt dat er sinds de val veel gebeurd is, maar dat de Duitse eenheid nog niet voltooid is. Daarvoor blijven de structurele economische verschillen tussen oost en west nog te groot zegt ze. Zo ligt de werkloosheid in de voormalige DDR nog altijd twee keer zo hoog als in West-Duitsland. Sinds de hereniging is al 1300 miljard euro van het westen naar het oosten gevloeid en volgens Merkel is er nog meer nodig om een evenwicht te krijgen. Ook enkele leiders van de oppositie die in 1989 in de DDR actief was, zullen speechen.
Een hoogtepunt in de herdenking wordt het omver laten tuimelen van reusachtige dominostenen van 1,5 kilometer lang, die symbool staan voor de Muur. De Poolse oud-vakbondsleider en – president Lech Walesa en de Hongaarse ex-premier Miklos Nemeth zullen de eerste duw geven aan de domino’s. Hun voorbeeld wordt later gevolgd door twee andere hoofdrolspelers van 1989, namelijk Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov en Hans-Dietrich Genscher, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Jon
Bon Jovi en vuurwerk zorgen voor spektakel.
Premier Herman Van Rompuy trekt maandagavond, als absolute topfavoriet voor de post van de allereerste president van de Europese Unie, naar de Duitse hoofdstad voor de feestelijkheden. In bijna alle buitenlandse media prijkt hij onbedreigd bovenaan op de kandidatenlijstjes. Volgens Van Rompuy zal er maandag nog geen beslissing vallen over het presidentschap. De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt pleegt dinsdag nog overleg over wie de functie van Europees president op zich mag en kan nemen. Wellicht komt er donderdag nog een top waarop de officiële en definitieve beslissing valt. Maar Merkel biedt de wereldleiders vanavond een diner aan, en daar zal de keuze van een voorzitter van de Europese Raad en de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid ongetwijfeld de tafelgesprekken domineren.
Als Van Rompuy naar Europa trekt, moet CD&V snel op zoek naar een vervanger. Er wordt al druk gespeculeerd over een terugkeer van Yves Leterme. CD&V-voorzitter Marianne Thyssen zegt alvast dat er op het partijbureau maandagochtend niet gepraat is over een mogelijke opvolger voor Van Rompuy. Volgens Vlaams parlementslid Carl Decaluwé is Yves Leterme de logische keuze als opvolger voor Van Rompuy. CD&V wil alvast geen karaktermoord plegen. Dat sommige (Franstalige) media niet gewonnen zijn voor een terugkeer van Leterme als premier, doet volgens Decaluwé niet terzake.
Ondertussen blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen dat premier Van Rompuy een goede president voor de Europese Unie zou zijn. Het onderzoek bepaalde het leiderschapsprofiel van Van Rompuy aan de hand van een techniek die onder meer de CIA hanteert. Daaruit blijkt dat Van Rompuy een collegiale leider is, afhankelijk van de context. Volgens de studie is Van Rompuy het geknipte type leider voor de Europese Unie in de huidige omstandigheden.
Wie het ook wordt, de tijd dringt. Op 1 december moet de Europese president al aan de slag. Zo moet hij of zij de economische en financiële crisis in Europa aanpakken, Europa een nieuw elan geven na de laatste uitbreidingsronde en het Verdrag van Lissabon uitvoeren.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*