Media volgen richtlijnen omtrent zelfdoding niet

Zelfdoding

In het station van Appelterre stapte een 15-jarige jongen uit het leven. Het Vlaamse Expertisecentrum riep de media op om niet te berichten over de zelfdoding van de 15-jarige jongen, om kopieergedrag te voorkomen. Maar bijna alle media negeerde dit. “Bijna iedereen is tegen de mediarichtlijnen ingegaan in verband met zelfdoding. Ik ben verontwaardigd, woest, verbijsterd,…”, zegt Piet De Bruyn (N-VA).

In het Oost-Vlaamse Appelterre, een deelgemeente van Ninove, heeft een 15-jarige jongen zichzelf van het leven beroofd.  “De manier waarop over deze trieste zaak bericht werd is stuitend. Met bijzonder veel overbodige details, in een bijzonder sensationele context. En dat was voor niets nodig”, zegt Piet Bruyn (N-VA). Zo toonden verschillende media beelden van de spoorweg waar de lichten nog op rood stonden, beelden van de ambulance die aankomt, enz. … Hij vindt dat minister Vandeurzen een klacht moet indienen bij de Raad voor Journalistiek. “Dit ging er zover over dat ik vind dat er klacht moet neergelegd worden”, zegt De Bruyn.

Toen de eerste berichten verschenen heeft het Vlaams Expertisecentrum samen met de organisatie zelfmoord1813 een persmededeling opgesteld en naar alle redacties verstuurd. Daarin werd gevraagd om niet meer te berichten over de zelfdoding van de 15-jarige jongen. “We moeten vaststellen dat sommige grote media die adviezen met de voeten heeft getreden onder het mom maatschappelijke relevantie”, zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). “We gaan nu gaan bekijken waarom sommige media zo fel tegen de regels zijn ingegaan”.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

Studio Parlement, woensdag 14 juni 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail