Louis Paul Boon’s Fenomenale Feminatheek nu op Actua+

Fenomenale Feminatheek, deel 2 - Poster klein

In 2008 lanceerde Actua-TV als eerste en enige Vlaamse omroep de Fenomenale Feminatheek, een televisietentoonstelling gebaseerd op de collectie erotische prenten van Louis-Paul Boon. Aanleiding voor de tentoonstelling was op dat moment de discussie rond een verbod in Antwerpen voor een publiek event rond de Feminatheek. Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Louis-Paul Boon lanceert Actua-TV op 15 maart 2012 het tweede deel van De Fenomenale Feminatheek.

Net zoals de eerste tentoonstelling is ook dit tweede deel gebaseerd op een selectie foto’s die werd gemaakt door Jo Boon, de zoon van de Aalsterse auteur en beheerder van de Feminatheek. Aan de hand van 300 foto’s krijgt de kijker een uniek beeld van het maatschappelijk beeld dat bestond in de vorige eeuw over erotiek en sexualiteit. Tegelijkertijd is de televisietentoonstelling een eerbetoon aan de ‘viezentist’ zoals de vrijdenker Louis-Paul Boon zichzelf graag omschreef.

De Fenomenale Feminatheek is te bekijken op Actua+, het video on demand kanaal van Actua-TV. De kijker beslist dus zelf wanneer hij de tentoonstelling bezoekt. De eerste televisietentoonstelling in 2008 was een uitzonderlijk succes en kwam terecht in de top 5 van de meest opgevraagde video’s binnen Telenet. Deel I van de tentoonstelling kan vanaf 15 maart ook opnieuw worden bezocht.

 

Fenomenale Feminatheek, deel 2 - Poster klein

 

De tentoonstelling is doorspekt met handgeschreven commentaren die Louis-Paul Boon maakte bij de samenstelling van zijn collectie die bestaat uit in totaal 22.400 foto’s.

Enkele inhoudelijke elementen uit deel II van de Fenomenale Feminatheek:

Nudistenboekjes na 1960
Geschiedenis van de pin-up van 1860 tot 1976
Het bosje onbeschaamd zichtbaar
Het leven van een show-girl
Het steeds diepere decolleté
Ergens een gat
Gewaagde straat- en avondkledij (II)
Geschiedenis van het badkostuum
De monokini
Naakt in de reclame vanaf 1960 tot 1970
Naakt op toneel tussen de jaren ’60 en ’70
Naakt op de film tot en met 1970
Reclames voor erotische blaadjes
Het naakt verovert de straat
Het typische der vrouw: de houding
Fotograpjes met fotogrietjes

Interview met Jo Boon, zoon van Louis Paul Boon

Interview Jo Boon over de Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon

“Louis praatte niet met ons over de Feminatheek, ook niet over literatuur, hij praatte enkel over zijn schilderwerk. Behalve een paar keer dat we samen in de tuin een paar wasmanden blote meisjes hebben verbrand omdat zijn verzameling te groot werd.” Zo vertelt Jo Boon, de zoon van auteur Louis-Paul Boon in een lang gesprek met Actua-TV.

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de de auteur, op 15 maart, stelde zijn zoon een selectie samen van de Fenomenale Feminatheek, een geheel van 22.400 pornografische foto’s die werden verzameld door Louis-Paul Boon. “Grote favoriet van mijn vader was Marilyn (Monroe). Hij vond dat die zeer geestig kon overkomen, haar uitspraken vond hij fantastisch. Brigitte Bardot is ook een groot hoofdstuk. (…) Eigenlijk was het een rare kerel. Wij bezochten mijn ouders de zondag. We komen binnen en hij legt zijn pen neer en zegt: ‘Kom we gaan petanquen in de tuin.’ Daarna komen we terug binnen, hij neemt zijn pen opnieuw vast en schrijft verder. Dus terwijl hij die ballen vastheeft, draaide dat in zijn hoofd verder. Dat was ook zo met de Feminatheek. Je verzamelt niet zomaar 22.000 beelden. Dat heeft een doel. En dat was daar over schrijven, over die meisjes. Hij wou dat uitschrijven als een groot boek, maar ja, hij had zoveel plannen. Het is bij een paar nota’s gebleven.”

Ook over zijn moeder vertelt Jo Boon. Ze was na het overlijden van zijn vader plots preutser geworden dan dat ze ervoor was. “Het begon met de bibliotheek. Ze zei: ‘Zou je die bibliotheek willen leegmaken, want dat oud papier, dat stinkt.’ Een tijd nadien zei ze mij: ‘De Feminatheek zou je die eigenlijk niet meenemen naar huis.’ Ondertussen had ze ook één van de erotische tekeningen van dat laatste jaar weggedaan. (…) Wat ik niet begrijp is dat zij voordien vrij open stond tegenover wat er gebeurde. Opeens valt Louis weg en ineens wordt zij een totaal ander mens.” Boon noemde zichzelf ook “viezentiest”. “Die viezentiest is ontstaan in Aalst, vertelt Jo Boon, dat betekent niet een seksueel geobsedeerde maar wel ‘dat is ne raren’. En Louis was ook ne raren.”

Het volledig interview met Jo Boon is, samen met de Fenomenale Feminatheek Deel 1 en Deel 2 te bekijken op Actua+, het video on demand kanaal van Actua-TV.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*