Klimaatconferentie in Kopenhagen

De grootste klimaattop uit de geschiedenis is van start gegaan in Kopenhagen. Meer dan 15 000 vertegenwoordigers uit 192 landen zullen er tussen 7 en 18 december naar een akkoord zoeken om minder broeikasgassen uit te stoten en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. De Eerste Minister van Denemarken, Rasmussen, opende de klimaattop met een videoclip waarin kinderen uit alle landen vragen om de wereld te redden. In zijn openingsspeech sloot hij zich daar meteen bij aan. Rasmussen zei: ‘De opwarming van de Aarde kent geen grenzen en bedreigt ons allen. Daarom zijn wij vandaag hier om moeilijke, maar noodzakelijke beslissingen te nemen’.

‘Jullie leiders komen niet naar hier om alleen maar te praten. Ze komen niet zomaar naar hier om te reageren en zij komen niet alleen maar om eender wat te regelen, maar zij zijn hier om een doeltreffend akkoord te onderhandelen dat gebaseerd is op onze fundamentele principes, op ons gemeenschappelijk goed en op de politieke, sociale en economische realiteit in onze landen tegenover de wereld’.
Volgens VN-klimaatdirecteur Yvo De Boer is het de eerste keer sinds de klimaatconferentie 17 jaar geleden, dat er zoveel landen bereid zijn om de uitstoot van CO2 te verminderen. ‘Dit is zonder meer ongezien’. Maar ook nodig, voegt hij er meteen aan toe. ‘Onze tijd is op. De regeringen zullen oplossingen moeten bieden’.
‘Op dit moment van het jaar zijn veel mensen druk in de weer met de voorbereidingen van hun kersttaart. Volgens mij bestaat de perfecte kersttaart, die moet gebakken worden in Kopenhagen, uit drie lagen. De onderste laag bestaat uit een akkoord over de onmiddellijke implementatie van actie inzake aanpassing, financiering, technologie en de uitbouw van capaciteit. De tweede laag bestaat uit een ambitieuze verbintenissen en acties om de uitstoot te reduceren. Die laag bestaat ook uit verbintenissen om de financiering uit te bouwen en dit zowel in termen van tien miljoenen dollars per jaar, als in investeringen op lange termijn. En de derde laag, het glazuur van de taart, bestaat uit een gedeelde visie, een competitieve actie op lange termijn tegen de klimaatverandering en een doel op lange termijn’.
Tien jaar geleden werd er in het Japanse Kyoto een eerste verdrag goedgekeurd over een vermindering van de CO2-uitstoot. Grote vervuilers zoals de Verenigde Staten en China hielden zich toen afzijdig, maar beloven nu om hun uitstoot te verminderen. De nieuwe regering-Obama is veel gevoeliger voor de problematiek en ook in China is de bevolking de enorme bevuiling steeds meer beu. Obama beloofde eerder dat de Verenigde Staten, de uitstoot van broeikasgassen met 4 procent zal terugdringen ten opzichte van 1990. Hoewel dat lang niet voldoende is, is het wel een belangrijk signaal, want een jaar geleden, onder het bewind van George Bush, achtte de VS de klimaatswijziging ‘niet essentieel en niet kritiek’.
Het Kyoto-verdrag loopt in 2012 af. Daarom is het nu in Kopenhagen belangrijk om een opvolger te vinden. Maar het nieuwe verdrag zou steviger het mes in de uitstoot moeten zetten, meer bindende afspraken maken en meer grote landen aan boord moeten hijsen.
Tijdens de eerste week van de klimaattop komen vooral experts aan bod. Tijdens de tweede week moeten 110 politieke leiders de knopen doorhakken en vooral dat wordt cruciaal. Het doel is om tegen 2020 tot een vermindering te komen van minstens 25 procent van de uitstoot tegenover 1990. Met de beloften van snel opkomende industrielanden zoals India en Brazilië zou dat streefdoel bijna gehaald worden, maar daarnaast zijn er nog miljarden euro’s nodig om de ontwikkelingslanden te helpen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Maar de strafste belofte komt van Zuid-Afrika. Het is van plan om in de komende tien jaar uitstoot van broeikasgassen met 34 procent te doen dalen. In 2024 moet er al 42 procent af. Volgens milieuorganisatie Greenpeace is ‘Zuid-Afrika daarmee één van de sterren van deze onderhandelingen’.
De Deense gastheren zijn alvast van plan om de top klimaatneutraal te maken. Ze vragen daarvoor de hulp van de gasten. Zo wordt de delegaties gevraagd om leidingwater te drinken, om zo het gebruik van plastic flessen te beperken. Ook willen ze dat hun gasten het openbaar vervoer gebruiken of de fiets. Zo’n 200 fietsen staan ter beschikking. Ook trachten de Denen de papierberg in te perken. Op de conferentie is er dan ook geen overvloed aan brochures. Dit allemaal omdat de meer dan 15 000 aanwezigen op de klimaatconferentie in Kopenhagen een uitstoot veroorzaken van minstens 40 500 ton koolstofdioxide. Dat schat het klimaatsecretariaat van de Verenigde Naties.
Maar al die maatregelen maken de klimaattop uiteraard nog niet CO2-neutraal. En daarom heeft Denemarken beslist 700 000 euro te storten voor een klimaatproject in Dhaka, waar 20 oude steenovens vervangen worden door energie-efficiënte ovens.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*