Kamer debatteert over zomerakkoord van regering Michel

Zomerakkoord
Premier Michel

Premier Michel en zijn ministers hebben na lang onderhandelen een akkoord bereikt over de begroting en een reeks socio-economische hervormingen. Die moeten voor meer jobs en koopkracht zorgen. Een van de maatregelen die het meest in het oog springt is een forse verlaging van de vennootschapsbelasting van 34% naar 25%. Daarnaast komt de beruchte effectenrekening er. Een kleine taks van 0,15% op de grote vermogens. ‘Een broodkruimel’, klinkt het bij de oppositie.

Premier Michel heeft vandaag het zomerakkoord, dat tot stand kwam dinsdagnacht, tijdens een gezamenlijk commissie voor Financiën en Begroting en Sociale Zaken verdedigd. Volgens de premier zullen de burgers de positieve effecten van de maatregelen ondervinden. Oppositie plaats er vraagtekens bij. “Groen is zelf voorstander van een lagere vennootschapsbelasting, maar die taks op effecten dat is slechts een broodkruimel. Iemand die 1 miljoen euro aan aandelen bezit zal ongeveer 500 euro moeten bijdragen. Als je er al niet in slaagt van de taks te ontwijken door verschillende rekeningen te openen bij verschillende banken. Dit is de mensen uitlachen in hun gezicht. Wij hadden gehoopt op een akkoord met meer fiscale rechtvaardigheid”, zegt Wouter De Vriendt (Groen).

Wie aandelen bezit zal meer roerende voorheffing moeten betalen. Tot nu toe moest je geen roerende voorheffing betalen als je spaarboekje minder dan 1880 euro intrest opbracht. Die vrijstelling wordt nu verlaagd naar 940 euro. Daardoor kon Open Vld instemmen met een eis van CD&V. Een kleine taks op grote vermogens. Met de rijkentaks wordt er een jaarlijkse belasting ingevoerd van 0,15 procent op effectenrekeningen.  Als er minder dan 500.000 euro op zo’n rekening staat dan betaal je niets. Sp.a-oppositielid Karin Temmerman verstaat niet hoe CD&V hier genoegen mee kan nemen. “De taks van 0,15% op een effectenrekening van 500.000 euro is een schaamlapje. Het doet me denken aan Alberto Contador, toen die op doping werd betrapt: zero, zero, zero”, aldus Temmerman.

Maatregelen

Doe je aan pensioensparen dan kan je vanaf volgend jaar tot 1200 euro per jaar sparen, maar het belastingvoordeel wordt kleiner. Het daalt van 30 naar 25 procent en dan heb je nog 300 euro fiscaal voordeel. Daarnaast wil de federale regering het systeem van flexijobs, dat al 25.000 banen in de horeca opleverde, uitbreiden naar andere sectoren. Bij de federale overheid wil de regering dan weer af van de vaste benoeming van ambtenaren. Tot slot is er een doorbraak over Arco. De regering zal belastinggeld aanwenden om Arco-coöperanten te vergoeden.  Er komt een fonds van 600 miljoen euro: 400 miljoen euro van de bank Belfius en 200 miljoen uit de vereffening van Arco en uit een bijdrage van Beweging.net, het vroegere ACW.

Actua-Commissie, donderdag 27 juli 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail