Fernand Huts (Katoen Natie) wint Prijs voor de Vrijheid 2016

Afgelopen vrijdag heeft ondernemer Fernand Huts de Prijs voor de Vrijheid gewonnen. Een erkenning die denktank Libera! jaarlijks uitreikt aan een persoon die in zijn leven en werk het klassiek-liberalisme en de waarden van een vrije samenleving uitdraagt. De flamboyante voorzitter van de Katoen Natie wint de prijs voor zijn inzet in de logistieke en culturele sector, én omdat hij regelmatig de corporatistische overheid op de korrel neemt.

Fernand Huts (8 juni 1950) is sinds 1981 baas van de Antwerpse Katoen Natie. Van een KMO wist hij er op enkele jaren tijd een goed boerende multinational van te maken. Anders dan andere CEO’s van grote bedrijven, die vaak in de luwte werken, zit Fernand Huts nooit om een straffe uitspraak verlegen. Zo haalde hij in het verleden onder meer fel uit naar het geplande Saeftinghedok en de wet-Major, die logistiek en e-commerce in de haven -onterecht, volgens Huts- blijft klasseren als havenarbeid en zo elke vorm van innovatie en de creatie van extra jobs onmogelijk maakt.

De topman van Katoen Natie is naast een zakenman ook een groot kunstliefhebber. In de HeadquARTers van Katoen Natie in Antwerpen beheert hij samen met zijn vrouw Karine een indrukwekkende kunstcollectie. Via The Phoebus Foundation staat Katoen Natie sinds begin dit jaar een half procent van zijn jaarlijkse omzet af aan cultuurondersteuning. Zo sponsorde Huts al het kunstboek Politiek en Schilderkunst van de hand van Katharina Van Cauteren rond de Antwerpse barokschilder Hendrik De Clerck. In mei kocht Huts op een veiling nog een zeldzame tekening van de hand van Peter Paul Rubens, ter waarde van 670.000 euro. “Een Vlaams topstuk, dat het land niet ongevraagd mag verlaten”, zo verantwoordde Huts zijn aankoop.

Huts kwam de prijs persoonlijk in ontvangst nemen tijdens een galadiner in de HeadquARTers van Katoen Natie in Antwerpen en sprak de genodigden toe:

“De Vlaamse politici tijdens de Late middeleeuwen waren slimmer dan die van vandaag. Wat gaven zijn namelijk aan de ondernemers? Privileges. Ze koesterden de ondernemers. Ze zeiden: die mannen hebben we nodig. Toen zorgden ze er al voor dat de innovatieve, Vlaamse, ondernemende elite de belastingkoe kon vetmesten die ze dan konden leegmelken. (…) Ik nodig u uit om te komen kijken wanneer wij een bouwaanvraag gaan afleveren aan de gemeente Beveren. Wij hebben daarvoor een vrachtwagen nodig. Met daarin 26 paletten vol dozen. Een bouwaanvraag moeten wij namelijk afleveren in 26 exemplaren. En dit in een tijd waarin alle documenten binnen ons bedrijf elektronisch zijn.”

Libera! is een partijonafhankelijke Vlaamse denktank die zich inzet voor de waarden van een vrije samenleving. Hierbij wordt vooral de nadruk gelegd op de bescherming en de promotie van het private eigendomsrecht. Libera! publiceert geregeld academische studies, beleidspapers en artikels, en houdt zich bezig met de organisatie van congressen en werklunches voor opinie- en beleidsmakers.

De Prijs voor de Vrijheid is een politieke erkenning die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon die in zijn leven en werk het klassiek-liberalisme en de waarden van een vrije samenleving uitgedragen heeft. Vorige winnaars waren onder meer Ayaan Hirsi Ali (Somalisch-Nederlandse politica, 2004), Derk-Jan Eppink (2007, liberaal-conservatief journalist), Frits Bolkestein (2010, gewezen EU-Commissaris voor de Interne Markt), Theodore Dalrymple (2011, conservatief columnist en sociaal criticus), Johan Van Overtveld (2012, toen hoofdredacteur van Knack en Trends, nu minister van Financiën) en Jean-Marie Dedecker (2015, eresenator en voorzitter-stichter van LDD).

Een verslag van de uitreiking van de Prijs voor de Vrijheid 2016 kan u bekijken op maandag 13 juni vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail