“Deel opbrengst witte horeca keert naar de sector terug”

Wanneer de horeca witter wordt door de invoering van de geregistreerde kassa moet een deel van de opbrengst daardoor worden gebruikt om de sociale lasten op overuren in de sector te temperen. Dat zegt SP.a-staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez in Actua-Debat op Actua-TV. Hij bevestigt daarbij ook dat de heffing van superboetes van 309 procent op de inbreng van restauranttickets vanaf volgend jaar niet langer kan worden toegepast door belastingcontroleurs.

Het Groot Actua-TV Debat dat dit weekend is te zien, loopt onder de titel “Horeca: feestvreugde of verdriet”. Het verenigt vertegenwoordigers van de sector met ondernemers en politici. Doelstelling van de regering is tegen 1 januari 2014 de invoering van de geregistreerde kassa mogelijk te maken in de horecasector. Die kassa moet zwart werk uitsluiten. De sector zelf is niet tegen die verwitting van haar activiteit maar stelt dat zonder begeleidende maatregelen de horeca zal getroffen worden door een bloedbad van faillissementen en werkloosheid. Crombez doet pogingen om daar aan tegemoet te komen. Zo maakt hij nu bekend dat hij bereid is een deel van de opbrengsten van die verwitting voor de staat naar de sector te laten terugvloeien. Dat moet dan gebruikt worden om de sociale lasten op overuren te verlichten.
Algemeen gelooft iedereen in het debat wel in de goede intenties van Crombez maar de staatssecretaris wordt verweten geen steun te vinden voor zijn plannen bij zijn federale collega’s. “Iedereen in de sector is ervan overtuigd dat de geregistreerde kassa een sluitend systeem is”, zo zegt Danny Vanassche van Horeca Vlaanderen, “enkel de politici blijken dat niet te willen geloven en zegen dat er altijd zwart zal zijn in de sector.” Ook andere deelnemers aan het debat bevestigen dat de federale regering als geheel geen geloof hecht aan de intenties van de sector om te helpen de verwitting te realiseren. Dat ongeloof wordt gezien als een symptoon van het algemene wantrouwen dat de regering-Di Rupo koestert tegenover ondernemers.
Crombez blijft bij zijn uitgangspunt. “Waar er problemen zijn, moeten ze worden aangepakt. Dat gebeurt nu in de horeca en de bouw (met de registratie van werknemers op de werf, nvdr), daarna volgen andere sectoren.” Op de vraag of na de horeca ook bakkerijen en beenhouwerijen een geregistreerde kassa zullen moeten gebruiken, antwoordt Crombez bevestigend noch ontkennend.
Crombez bevestigt wel dat belastingcontroleurs de zogenaamde superboetes van 309 procent vanaf volgend jaar niet langer zullen kunnen hanteren wanneer ze de inbreng aanvechten van restauranttickets in de aangifte van vennootschappen of belastingplichtingen. Voor de horeca is die superboetes één van vele maatregelen die haar omzet onder druk zetten.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*