De herdenking van het einde van de Tweede wereldoorlog

Op 8 mei werd in de Senaat een herdenkingsplechtigheid gehouden naar aanleiding van de 65ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. De ceremonie stond volledig in het teken van de betekenis van vrijheid voor jongeren van vroeger en nu.
Verschillende oud-strijders namen plaats op het spreekgestoelte en vertelden hoe zij 65 jaar geleden die historische 8 mei beleefden.

De herdenkingsplechtigheid werd afgesloten met Brundibar, een kinderopera uit 1938 van Adolf Hoffmeister en de Joods Tsjechische componist Hans Krás. Deze opera ging in 1943 in première in het Duitse concentratiekamp Theresienstadt, waar later het nog meer dan 50 keer werd opgevoerd door de gevangen kinderen.
Brundibar is het verhaal van twee arme kinderen, Aninka en Pepícek, die om geld bedelen, om melk te kunnen kopen voor hun zieke moeder. Maar daarmee kennen ze weinig succes. Op een dag zien ze de orgeldraaier, Brundibar, aan het werk en ze besluiten hem te imiteren en liedjes te zingen op de hoek van de straat. Brundibár hoort hier echter van en hij jaagt hen samen met een politieagent weer weg. Die nacht, als de kinderen liggen te slapen, verschijnen er drie dieren, een hond, een kat en een spreeuw, die hen beloven te helpen. De volgende ochtend duiken er andere kinderen op uit de buurt, die samen met Aninka en Pepícek een koor vormen. De omstaanders worden betoverd door hun prachtige zang en belonen hen hier rijkelijk voor. Maar dan duikt Brundibar weer op en hij steelt het verzamelde geld. Na een korte achtervolging kunnen ze hem gelukkig vatten en ze zingen een vrolijk overwinningslied.
In het concentratiekamp gaven de uitvoeringen van Brundibar de kinderen
een sprankeltje hoop in een donkere tijd; want in de populaire versie
van het verhaal is Brundibar Hitler en het vreugdelied na Brundibárs
nederlaag de vreugde over de nederlaag van Hitler.
We laten u nu nog even meegenieten van Brundibar.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*