B-Fastteam is operationeel in Haïti

In Haïti heerst totale chaos na de zware aardbeving. Tienduizenden mensen zouden nog onder het puin liggen, vele anderen zijn dakloos. Er wordt geplunderd en er is aan alles een gebrek. In Haïti leeft 80 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Langzaam maar zeker komt er internationale hulpverlening op gang voor de drie miljoen Haïtianen die dringend ondersteuning nodig hebben. En die hulp krijgen ze onder meer van het Belgische B-Fastteam. Dat was operationeel binnen de 12 uur en is onmiddellijk vertrokken. Binnen de 48 uur waren zij aanwezig in Haïti. Minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere uit tijdens een persconferentie zijn waardering voor de Belgische hulpverleners. Ook verduidelijkt hij dat een dergelijke humanitaire ramp uit twee fasen bestaat. Ten eerste is er de nationale reactie van spontane solidariteit en tijdens een tweede fase worden internationale initiatieven genomen met betrekking tot reconstructie van het getroffen gebied, de verbetering van de coördinatie ter plaatse en het trekken van de lessen voor de toekomst. Vanackere verduidelijkt dat de uitwisseling van gegevens tussen Europese landen op gang is gekomen en dat ook de VN-instanties functioneren. De minister maakt wel duidelijk dat de coördinatie nog moeizaam verloopt.
De Belgische consul Herman Declercq heeft een lijst gemaakt van landgenoten die wensen gerepatrieerd te worden. Niet iedereen wenst te vertrekken, aangezien humanitaire werkers nu meer dan ooit hun taak in Haïti tot een goed einde willen brengen. De Airbus 330 van Defensie zal dit weekend een repatriëring verzorgen van de Belgen die dit wensen evenals van hun familieleden. De Airbus kan ook, in het kader van de Europese afspraken andere Europese nationaliteiten repatriëren. Het vliegtuig is niet uitgerust voor zwaargewonden, wel voor eventuele licht gewonden.
Het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken heeft op basis van de informatie en vragen die ze kregen 232 dossiers geopend. Vanackere verduidelijkt dat tal van deze dossiers gebaseerd zijn op vage informatie en dat het gaat om personen die in de regio reizen als humanitair werker, toerist of zakenman en zeer waarschijnlijk niet betrokken zijn. Elk dossier wordt nu zorgvuldig nagegaan. Buitenlandse Zaken heeft tot nu toe 91 landgenoten kunnen lokaliseren. Onder hen zijn er vier gewonden. Eén wordt verzorgd in Ottawa en de drie andere in de Dominicaanse Republiek.
Ook premier Leterme is bijzonder opgetogen over de B-Fastoperatie.
Naast Leterme en Vanackere is ook minister voor Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel bijzonder tevreden over de snelle Belgische hulpverlening. Maar volgens Michel is er wel een gebrek aan coördinatie tussen de Europese lidstaten. Op maandag 18 januari om 10 uur vindt er in Brussel een eerste Europese bijeenkomst plaats op Ministerieel niveau. Charles Michel stelt voor om in de toekomst een Europees urgentieteam op te richten, een soort EU-Fast. De Belgische regering zal dit initiatief voorstellen tijdens het roterend EU-voorzitterschap, in de tweede helft van 2010.
Het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken blijft nog steeds open en is bereikbaar op het telefoonnummer 02/501.40.00.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*