Albert geeft en krijgt kritiek

Naar jaarlijkse gewoonte heeft koning Albert aan de vooravond van de nationale feestdag een toespraak gehouden voor de natie. Vorig jaar, in volle politieke crisis, stak de koning daarbij een vermanende vinger uit naar de politieke klasse. Er moest, aldus de vorst, snel een doorbraak komen in de communautaire impasse. Zijn tussenkomst werd toen ontvangen op heel wat kritiek. Dit jaar zal dat niet anders zijn.
Opnieuw mengt de koning zich op een merkwaardig agressieve manier in het politieke debat. Dit keer neemt hij het Vlaams nationalisme op de korrel:

Als Belgen, moet dat alles ons zelfvertrouwen versterken, en ons vermogen om concrete oplossingen te vinden voor de problemen van onze samenleving verstevigen. Het zal ons aanmoedigen om het in zichzelf gekeerd zijn te vermijden, net als het populisme, twee neigingen die nu in Europa en ook bij ons, veel te veel opduiken, en tot niets leiden.
De toespraak van de koning volgt één dag nadat de vorst de deuren van het paleis opende om de ondertekening van de zevende staatshervorming te laten filmen. Beelden van dit gebeuren werden ook verwerkt in de toespraak zelf. Op die manier wordt de koning meer en meer speler in het politieke spel en verliest hij zijn politieke neutraliteit.

De toespraak van de koning wordt klassiek uitgeschreven door het kabinet van de eerste minister, in casu Elio Di Rupo. Dat blijkt overduidelijk in dit fragment:
Daarvoor zijn meer Europa en meer solidariteit nodig. Ons land wijst hierbij de weg door een relancestrategie te ontwikkelen waaraan sociale partners en Gewesten en Gemeenschappen deelnemen.Bij ons is de volgende stap op institutioneel vlak, het overdragen van bevoegdheden en het vaststellen van de financieringswet.

Zoals te verwachten kwam er al snel kritiek op de toespraak. Peter De Roover, secretaris van de Vlaamse Volksbeweging schrijft op twitter : ‘Koning haalt uit naar populisme. Lees: koning haalt uit naar de helft van Vlamingen.’ Ook Jan Verroken, oud CVP-toppoliticus, vindt de toespraak van de koning opvallend. ‘De koning bezigen in een politiek spel, is dat geen gevaarlijk populisme?’ twitterde de 95-jarige. Knack-hoofdredacteur Rik Van Cauwelaert vraagt zich dan weer af waarom Di Rupo niet zelf zijn toespraak voorleest in plaats van daar de koning lastig mee te vallen?. N-VA kopstuk Siegfried Bracke weet dan weer het antwoord op die vraag: misschien omdat Albert beter Nederlandse teksten van de autocue kan lezen dan Di Rupo.

De koning getuigt alvast van een bijzondere politieke instelling, iets wat hij ook de Belg toewenst, maar zeker iets waar de komende dagen opnieuw heel wat zal om te doen zijn:
Het zijn die vrijmoedige openheid van geest en die reële constructieve opstelling die de Koningin en ikzelf, en onze ganse familie, u van harte toewensen ter gelegenheid van onze Nationale Feestdag.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*