Actua-Talent – editie 2016

 

De wedstrijd Actua-Talent is een zoektocht naar jonge beloftevolle TV-journalisten, georganiseerd door de nieuwszender Actua-TV. Actua-TV komt regelmatig in aanraking met studenten TV-journalistiek. Daarbij valt het onze redactie op dat de laatstejaarsstudenten vaak erg interessante onderwerpen uitkiezen voor hun eindwerk,  in een aantal gevallen gaat het zelfs om boeiende journalistieke reportages. Toch halen deze werken bijna nooit het televisiescherm en blijven ze doorgaans verweesd achter in een of andere dossierkast. Precies daar wil Actua-TV iets aan veranderen.

Het elfde jaar op rij

Tijdens de zomermaanden zendt Actua-TV elke weekdag één eindwerk uit, gekozen uit de beste inzendingen van Thomas More Mechelen, Narafi, KU Leuven campus Brussel, Artesis Plantijn Antwerpen, Arteveldehogeschool Gent, Erasmushogeschool Brussel, VUB en Howest. Een eerste selectie wordt gemaakt op basis van drie criteria: journalistieke impact, originaliteit en technische kwaliteit.

Vervolgens stelt de redactie van ActuaTV zelf een top vijf samen. De vijf eindwerken van de finalisten worden daarna voorgelegd aan een vakjury, bestaande uit politici die zich in een vorig leven met journalistiek bezig hielden. Dit jaar zijn dat  Ivo Belet (ex-VRT en Europees parlementslid voor CD&V), Siegfried Bracke (ex-VRT en Kamerlid voor N-VA) en Manuela Van Werde (ex-VRT en Vlaams parlementslid voor N-VA). Deze jury zal na een grondige beraadslaging en met gefundeerde argumenten beslissen welke drie reportages het hoogst scoren op de verschillende kwaliteitscriteria en wie de uiteindelijke winnaar is.

Actua-TV wil op die manier meewerken aan een betere instroom van jonge tv-journalisten in de journalistiek.

Begin september worden de winnaars bekend gemaakt op Actua-TV. De reportagemaker die het best scoort, wint een digitale filmcamera, en kan de nominatie op zijn of haar CV vermelden.

Programmatie Actua-Talent 2016: Elke weekdag vanaf 18u zenden we een nieuwe reportage uit. Deze reportage wordt nadien doorlopend herhaald in onze nieuwslus. Vanaf maandag 25 juli tot vrijdag 26 augustus kan u kijken naar de 26 geselecteerde eindwerken. Van maandag 29 augustus tot vrijdag 2 september stellen we dan onze 5 finalisten aan u voor.

De juryleden

Huidig Kamervoorzitter Siegfried Bracke is ons eerste jurylid. Hij zetelt sinds 2010 in het federaal parlement voor N-VA maar heeft ook al een uitgebreide journalistieke carrière achter de rug. Die begon in de jaren ’80 bij de radionieuwsdienst van de toenmalige BRT. Later werd hij het gezicht van enkele actualiteitsprogramma’s van de nieuwsdienst van de VRT zoals de Zevende Dag en Terzake. Nog later werd hij hoofdredacteur bij de openbare omroep.

Ivo Belet is ons tweede jurylid. Hij was jarenlang journalist en nieuwslezer van het journaal op de openbare omroep. Daarnaast zag u hem als anker voor het duidingsmagazine Terzake op Canvas. Nu is hij al meer dan tien jaar Europarlementslid voor CD&V.

De nummer drie in onze jury is Manuela Van Werde. Zij begon haar carrière bij de openbare omroep eind jaren ’80 als presentatrice bij radiozender Studio Brussel. Later maakte ze ook haar opwachting op televisie bij onder andere Vlaanderen Vakantieland. In 2010 maakte ze de overstap naar Klara waar ze tot 2014 het ochtendprogramma Espresso presenteerde. Sinds de verkiezingen van 2014 zetelt Van Werde in het Vlaams Parlement voor N-VA.

Actua-Talent 2016: Het verdict van de jury / Interview met winnares Jenka Van de Voorde

Actua-Talent 2015: Het verdict van de jury

Actua-Talent 2014: Het verdict van de jury

Actua-Talent 2013: Het verdict van de jury

Actua-Talent 2012: Het verdict van de jury

Actua-Talent 2011: Het verdict van de jury

 

Facebooktwittermail