Actua-Live: vragen over Dieselgate in Vlaams Parlement

Op dinsdag 6 oktober zullen liefst 10 parlementsleden in de Commissie Algemeen Beleid van het Vlaams Parlement aan 3 ministers van de Vlaamse Regering vragen stellen over de gevolgen voor Vlaanderen van de zgn. ‘Dieselgate’-affaire bij Volkswagen.

Dieselgate

Op vrijdag 18 september maakte EPA, het Amerikaanse milieuagentschap, bekend dat Volkswagen geknoeid zou hebben met hun dieselmotoren in de Verenigde Staten. Volkswagen zou bij deze motoren speciale software geïnstalleerd hebben die de uitstoottesten omzeilt. Tijdens normale werking, zonder deze software, zou de toxische uitstoot, de NOx-uitstoot, 10 tot 40 keer hoger liggen.

Op 22 september raakte bekend dat deze software niet alleen in de VS, maar over heel de wereld bij deze dieselmotoren werd geïnstalleerd. Dit milieuschandaal heeft dan ook gevolgen voor Vlaanderen. Zo wordt bijvoorbeeld de uitstoot van wagens mee opgenomen in de Milieueffectenrapporten, MER’s, om de effecten van projecten op het milieu in te schatten.

10 vragen aan 3 ministers

10 Vlaamse volksvertegenwoordigers willen hieromtrent op dinsdag 6 oktober, vanaf 14u, de Vlaamse Regering bevragen. Omdat deze problematiek impact kan hebben op diverse aspecten van het beleid van de Vlaamse Regering zullen 3 ministers de vragen beantwoorden: Joke Schauvliege, minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Ben Weyts, minister van Mobiliteit en Annemie Turtelboom, minister van Begroting, Financiën en Energie.

De volksvertegenwoordigers hebben vooral vragen bij de mogelijke gevolgen voor de MER-procedures bij grote infrastructuurwerken zoals de Oosterweelverbinding, Uplace of de verbreding van de Brusselse Ring. Kunnen de huidige MER-rapporten nog gebruikt worden? Zullen er nieuwe berekeningen in de MER’s doorgevoerd worden?

Naar aanleiding van deze affaire kwam ook ter sprake dat de autoconstructeurs op grote schaal de bestaande NEDC-test (New European Driving Cycle) manipuleren om de resultaten te verbeteren. Is deze test die in 1970 werd ontwikkeld nog accuraat? Moet ook deze test niet geactualiseerd worden?

Deze affaire zou ook gevolgen kunnen hebben voor de verkeersfiscaliteit omdat de Vlaamse Regering de jaarlijkse verkeersbelasting wil vergroenen door deze koppelen aan milieuparameters, zoals de CO²-uitstoot. De parlementsleden hebben dan ook vragen bij de mogelijke gevolgen van de ‘dieselgate’ op deze plannen.

Dinsdag 6 oktober, om 13u, Actua-Live: vragen over Dieselgate in Vlaams Parlement. Dinsdag vanaf 18 uur volgt een uitgebreide samenvatting van de commissievergadering in de nieuwslus.

Kijk ook live mee via deze stream:

Facebooktwittermail