Actua-Flash. Kort politiek nieuws op Actua-TV.

De commissie Financiën van het Vlaams parlement komt volgende week vervroegd terug uit vakantie om minister-president Kris Peeters te interpelleren over de uitspraken van gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene. Die nam eerder deze maand in een kranteninterview het woord recessie in de mond. Peeters reageerde daar bijzonder gepikeerd op. Vlaams Belang-fractieleider Joris Van Hauthem ijverde meteen voor een vervroegde samenkomst van de commissie, en daarin werd hij gesteund door alle andere fracties. Ook commissievoorzitter Eric Van Rompuy zegt voorstander te zijn van een snelle aanpak. Op het programma zal onder meer een gedachtewisseling staan met federaal minister Steven Vanackere, over de toekomst van Dexia en onze macro-economische cijfers. Hoeveel parlementsleden er effectief zullen komen opdagen is nog afwachten, want officieel duurt het zomerreces nog tot 17 september. Ook in de Kamer wil men de commissie Financiën vervroegd bij elkaar roepen.

Het Verbond voor Belgische Ondernemingen komt met een suggestie om eventuele stroomonderbrekingen en bevoorradingsproblemen later dit jaar tegen te gaan. Die kunnen er mogelijk komen wanneer de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 lange tijd gesloten zouden blijven vanwege de beschadigingen in de reactorvaten. Het VBO stelt voor om verder te investeren in een systeem van “demand response”. Dat systeem zou het mogelijk moeten maken om grote bedrijven even zonder stroom te zetten op piekmomenten. Zo wordt het voor die industrie mogelijk om tot 5% te besparen op de energiefactuur. Op dit moment is zo’n tijdelijke afkoppeling van het elektriciteitsnet nog maar mogelijk in een tiental bedrijven in ons land, en is er dus nog ruimte voor een verdere uitbreiding.

Ondanks de crisis vinden Vlaamse bedrijven nog altijd maar moeilijk personeel voor bepaalde functies. Bij de VDAB blijft een kwart van de vacatures zelfs langer dan 3 maanden openstaan. Zelfs de officiële Vlaamse lijst met 200 knelpuntberoepen is voorbij gestreefd, klinkt het bij ondernemersorganisatie Unizo. Tegenwoordig is zowat elk beroep een knelpuntberoep, gaande ingenieurs en boekhouders tot verpleegkundigen en poetsvrouwen. En dat terwijl er tegenover die 90.000 knelpuntvacatures ongeveer evenveel langdurig werklozen staan. Bedrijven rekenen daarom steeds vaker op hun eigen werknemers om nieuwe mensen aan te brengen, in ruil voor een premie.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*