Actua-Flash. Kort, politiek nieuws op Actua-TV

Als de kerncentrales van Doel 3 en Tihange 2 ook in het najaar nog dicht blijven, dan kan dat in geen geval gepaard gaan met hogere stroomprijzen. Dat zegt Johan Vande Lanotte, vicepremier en minister van Economie en Consumentenzaken. Beide centrales zijn tijdelijk gesloten omdat er een onderzoek loopt naar scheurtjes in het reactorvat. Er zouden nu alternatieve elektriciteitscentrales ingezet moeten worden om de weggevallen stroomproductie van Doel 3 en Tihange 2 te compenseren, en dat zou wel eens een prijsstijging met zich mee kunnen brengen. Maar volgens Vande Lanotte heeft het uitvallen van zo’n centrale geen directe impact op de internationale marktprijzen. En dus zou het unfair zijn om de consument wel met een prijsstijging op te zadelen, klinkt het. N-VA pleit intussen voor de oprichting van een noodactieplan, omdat volgens de partij ook de bevoorradingszekerheid in het gedrang komt door de tijdelijke sluiting. En dat ook de prijzen hierdoor zullen stijgen, is iets dat als een paal boven water staat, klinkt het bij monde van energiespecialist Bert Wollants.

Het einde van de zomer nadert, en daarmee ook de vrees dat de eurocrisis in september opnieuw in alle hevigheid zal losbarsten. Dat is althans de analyse die voormalig premier en europarlementslid Guy Verhofstadt maakt. Zo zijn er de aanslepende problemen in Griekenland, die maar niet opgelost lijken te geraken. Athene verwacht dat de economie dit jaar zal krimpen met maar liefst 7%, veel meer dan de 4.7% die volgens het Europees herstelprogramma is toegelaten. Volgens Verhofstadt schuilt de oplossing niet in een exit van Griekenland, maar in de oprichting van een federale unie, die in staat is om ingrijpende maatregelen te nemen. Deze week nog zitten de Europese hoofdrolspelers opnieuw met elkaar rond de tafel.

Land- of tuinbouwers tegen wie al een klacht is ingediend wegens geurhinder, moeten vanaf 1 september zelf maatregelen nemen om de stank die afkomstig is van mest of dieren te verminderen. Anders kunnen de milieuvergunningen voor hun stallen geweigerd worden. Dat staat in een omzendbrief van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. De minister wil daarbij dezelfde regels invoeren voor alle gemeenten en provincies. Zij kunnen dan zelf maatregelen voorstellen om de geurhinder te beperken. Volgens de Boerenbond zijn de meeste van die maatregelen haalbaar, al moet men zeker ook rekening houden met de betaalbaarheid voor de boeren. Milieuvergunningen voor stallen zijn in Vlaanderen 20 jaar geldig. Tegen 2014 zouden er heel wat van die vergunningen vernieuwd moeten worden.

We eindigen dit kort, politiek nieuws met een overlijdensbericht. Dit weekend is Open VLD’er en voormalig Vlaams parlementslid Patrick Lachaert overleden. Lachaert was advocaat, maar combineerde zijn werk aan de balie bijna zijn hele leven met politiek. Van 1995 tot 2009 zetelde hij als Vlaams parlementslid, waar hij bekend stond als een hardwerkende backbencher. Lachaert werd ook als een autoriteit beschouwd op het vlak van stedenbouw en ruimtelijke ordening. Ook in lokale kringen was hij politiek actief, onder meer als gemeenteraadslid en schepen in Merelbeke. Lachaert overleed aan kanker, hij is 64 jaar geworden.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*