Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

In de aanloop naar hun ledencongres eind oktober pakt de partij Groen uit met een aantal opvallende voorstellen, die de basis moeten vormen voor hun verkiezingsprogramma van volgend jaar. Zo wil Groen onder meer de loopbaan hervormen, waardoor jonge gezinnen die nog voor zware investeringen staan meer zouden verdienen dan nu het geval is. Iedereen boven de 65 zou volgens de partij moeten kunnen terugvallen op een universeel basispensioen, dat kan worden aangevuld naarmate het aantal extra gewerkte jaren toeneemt. De partij houdt dus vast aan het idee dat het aantal gewerkte jaren belangrijker is dan een vaste pensioenleeftijd. Ook op vlak van mobiliteit wil Groen dit gelijkheidsprincipe doortrekken. Bedrijfswagens bijvoorbeeld kosten de samenleving veel geld aan fiscale aftrek, files en milieuvervuiling. De partij stelt daarom voor om die te vervangen door een mobiliteitsbudget: een bedrag dat voor alle werknemers even hoog is en dat gebruikt kan worden om verplaatsingen per trein, fiets of auto van en naar het werk te betalen. In totaal gaat het om meer dan 100 voorstellen, waarbij niet alleen ecologie, maar ook administratieve vereenvoudiging en sociale gelijkheid centraal staan.

Minister van Overheidsbedrijven Labille lijkt dan toch geneigd te zijn om een aantal toegevingen te doen in het dossier van de toplonen. In het wetsvoorstel dat daaromtrent op tafel ligt, was er eerst sprake om het maximumsalaris voor managers van overheidsbedrijven vast te leggen op 290.000 euro, het bedrag dat onze premier per jaar verdient. Maar Labille zou in die wet dan toch enkele uitzonderingsmechanismen willen inbouwen. Managers die een onderneming leiden waar een herstructurering wordt doorgevoerd, zouden niet onder die algemene regeling vallen. Ook overheidsbedrijven die meer dan 10.000 werknemers hebben of waar meer dan een kwart van de aandelen in handen is van privéaandeelhouders zouden ontsnappen aan de plafonnering. Concreet houdt dat in dat zowel de toplui van Belgacom, NMBS als de CEO van Bpost gebruik kunnen maken van deze uitzonderingsregel. Het hele dossier moet nog voorkomen op de ministerraad. De uitzonderingsregel kan er alleen komen als alle federale excellenties akkoord gaan.

Eerder kon u in dit kort nieuwsoverzicht al horen dat de FDF bij monde van voorzitter Olivier Maingain alle Franstalige partijen oproept om na de verkiezingen niet in zee te gaan met de N-VA. Maar diezelfde partijen lijken alvast niet van plan te zijn om op die vraag in te gaan, zo blijkt uit een rondvraag van de krant De Standaard. Bij de PS willen ze eerst afwachten wat de kiezer beslist. Als het scenario van de vorige verkiezingen zich herhaalt, wil de partij zeker rond de tafel zitten met de N-VA. “Als dat opnieuw gebeurt, zullen we wel zien of ze deze keer wel bereid zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen”, klinkt het. Ook CDH, MR en Ecolo volgen de redenering van Maingain niet. “Zulke uitspraken tonen alleen aan dat Maingain een tactisch spelletje speelt”, valt daar te horen.

Actua-Flash, dinsdag 27 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*