Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

“De strijd in de provincie Antwerpen tussen politieke tenoren Bart De Wever en Kris Peeters is een nepstrijd”. Dat heeft Groen-voorzitter Wouter Van Besien donderdag gezegd op Radio 1. Van Besien, ook een Antwerpenaar, vindt dat die strijd is uitgevonden door politieke analisten en de media. Want qua voorstellen is er tussen beide heren onderling maar weinig verschil. Niet op communautair vlak, en ook niet op sociaal-economisch vlak. Van Besien hoopt dat de echte strijd van mei 2014 eerder die van links tegen rechts zal zijn. De voorzitter van Groen maakt er ook geen geheim van dat zijn partij graag mee zou willen besturen. “Volgens de peilingen behoort dat zeker tot de mogelijkheden”, zegt Van Besien. De partij houdt in oktober nog een socio-economisch congres. Pas in december zijn het de leden die zullen stemmen over de samenstelling van de lijsten.

Woensdag kon u in dit kort nieuwsoverzicht al zien dat de academische wereld een petitie lanceerde om de toenemende publicatiedruk aan te klagen. De actievoerders worden nu ook bijgetreden door oud-minister van Onderwijs en professor Frank Vandenbroucke. Ook hij beweert dat de universiteiten in ons land vandaag onder grote druk staan. Dat zou te maken hebben met een combinatie van factoren. Ten eerste is de financiering in België eerder krap, zeker vergeleken met andere landen. Daar komt nog bij dat ook de studentenaantallen de voorbije jaren fors zijn toegenomen. Ook de competitie tussen universiteiten onderling blijft verder toenemen, en daar doen ook steeds meer onderwijsinstellingen buiten Europa en de Verenigde Staten aan mee. “Het staat dus als een paal boven water dat de publieke financiering verder moet groeien om dit probleem aan te pakken”, aldus Vandenbroucke.

De Turkse overheid heeft een aantal dagen geleden drie Genkenaars aan de Grieks-Turkse grens de toegang tot het land ontzegd. Eén van hen stond gesignaleerd als mogelijke kandidaat om te gaan strijden aan de kant van de oppositie in Syrië. Dat schrijft het Belang van Limburg. Ons land houdt al een tijdje een lijst bij met namen van mensen waarvan vermoed wordt dat ze geradicaliseerd zijn. Die informatie wordt vervolgens doorgespeeld aan de Turkse autoriteiten. Met succes, zo blijkt: sinds mei werden op die manier al verschillende jongeren tegen gehouden. De jongeren in kwestie zijn intussen terug in het land. Genks burgemeester Wim Dries benadrukt dat ze extra in het oog zullen gehouden worden door de politie, om te voorkomen dat ze alsnog proberen af te reizen naar Syrië.

In Brussel zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie samen gekomen om de situatie in Egypte te bespreken. De gevechten tussen aanhangers van de afgezette president Mursi en de interim-regering blijft aanhouden. Ook de voorwaardelijke vrijlating van voormalig president Moebarak belooft niet veel goeds voor de komende dagen. Na afloop van het overleg rageerde Catherine Ashton, de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid, op het recente geweld in Egypte. De EU veroordeelt het geweld, door alle partijen, en roept op tot een dialoog tussen alle partijen in Egypte. Onze buitenlandminister Didier Reynders was niet aanwezig op het overleg in Brussel. Hij brengt nog tot vrijdag een bezoek aan Egypte. Door de gebeurtenissen van de voorbije dagen is nog niet helemaal duidelijk wie Reynders ter plaatse allemaal kan ontmoeten. Enkele dagen geleden raadde de minister al alle niet-essentiële reizen naar Egypte af. Ook touroperator Jetair annuleert nu alle vluchten naar Egypte van begin september tot eind oktober. Mogelijk wordt het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken nog bijgesteld na afloop van het bezoek van Reynders.

Actua-Flash, donderdag 22 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*