Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Controleartsen van de ziekenfondsen laten zich nog te vaak misleiden door mensen die doen alsof ze ziek zijn om niet meer te moeten werken. Dat schrijft de krant De Standaard op basis van uitspraken van de ondervoorzitter van het Vlaams Huisartsensyndicaat. Controleartsen komen vaak in aanraking met mensen die een depressie of rugklachten faken, iets wat de ziektekostenverzekering handenvol geld kost. Volgens het syndicaat gaan de controleartsen ook op een verkeerde manier te werk. Ze baseren zich op briefjes van de huisartsen of verslagen van specialisten om op basis daarvan de patiënt te onderzoeken. Ze zouden beter eerst rechtstreeks contact opnemen met de bevoegde artsen, klinkt het. Maar het Vlaams Huisartsensyndicaat vermoedt ook dat bepaalde ziekenfondsen hun artsen opleggen om neppatiënten toch vooral niet te streng te controleren, omdat ze anders misschien overstappen naar een ander ziekenfonds. De ziekenfondsen in kwestie reageren verbolgen deze aantijgingen. Volgens hen gaat het om een regelrechte lastercampagne, omdat er nergens concrete bewijzen worden aangevoerd. Bij het socialistische ziekenfonds, dat in het artikel extra wordt geviseerd, maken ze zelfs gewag van een politieke aanval.

U kon het maandag al horen in dit nieuwsoverzicht: de afgelopen tien jaar was de Belgische werkloosheid nooit hoger dan nu. In juni 2013 klokten we af op een werkloosheidsgraad van 8.7%. Tegelijk is ook de werkgelegenheid de jongste tien jaar fors gestegen, en zijn er zowat 40.000 vacatures die moeilijk ingevuld geraken. Volgens federaal minister van Werk Monica De Coninck draagt de Vlaamse regering daar deels de verantwoordelijkheid voor, doordat de VDAB jongeren te weinig begeleidt en oproept. Nochtans bedraagt de jeugdwerkloosheid in Vlaanderen maar 13,6 procent, terwijl in Brussel meer dan 38% van de jongeren zonder job zit. Vlaams minister Muyters pikt de kritiek van de sp.a-minister dan ook niet. Hij stelt dat zijn collega zich beter met haar eigen winkel zou bezig houden. Want het arbeidsrecht, da’s nog altijd federale materie, besluit hij.

Wie in een vliegtuig op één of andere manier verhindert dat een gedwongen repatriëring kan doorgaan, moet daarvoor gestraft kunnen worden. Dat vindt N-VA-Kamerlid Theo Francken. Samen met collega’s Sarah Smeyers en Daphne Dumery heeft hij hierover een wetsvoorstel klaar, dat in de toekomst komaf moet maken met het probleem. Volgens Francken komt het immers vrij vaak voor dat mensen een repatriëring tegen houden. Dat zou het geval zijn bij 20 tot 30% van de gedwongen uitzettingen. Recent nog kregen begeleidende politieagenten het aan de stok met een steward, op een vlucht met Air Maroc. En in het verleden waren er ook al 2 gevallen bekend van senatoren die de uitwijzing probeerden tegen te houden. In zo’n geval moet de repatriëring volgens de procedure worden afgebroken, iets wat volgens Francken voor veel frustratie op het terrein zorgt en bovendien handenvol geld kost. De N-VA roept de regering daarom op om maatregelen te nemen. In landen als Frankrijk, Italië en Spanje gebeurt dat nu al. Voor ons land denkt de partij in eerste instantie aan een fikse geldboete. En recidivisten zouden zelfs een vliegverbod riskeren. Francken hoopt het voorstel opnieuw op tafel te kunnen leggen als de N-VA na de verkiezingen mee onderhandelt over een nieuw regeerakkoord.

Actua-Flash, dinsdag 20 augustus om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

--
Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*