Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Minister van Financiën Koen Geens overweegt om toplui van banken die overheidssteun hebben gekregen in uitzonderlijke gevallen toch een bonus uit te keren. En dat terwijl de regering Di Rupo eerder al in het regeerakkoord liet optekenen dat daar geen sprake van kon zijn zolang de steunmaatregelen van de overheid nog van kracht zijn. Geens is het daar mee eens, maar wil de deur toch nog op een kier laten, bijvoorbeeld om specialisten aan te trekken die de banken in kwestie uit de problemen zouden kunnen helpen. De CD&V’er benadrukt wel dat daar binnen de regering nog grondig over moet worden gepraat. Verschillende partijen van meerderheid en oppositie reageren intussen afkeurend op het voorstel van minister Geens. Karin Temmerman, fractieleidster van de sp.a in de Kamer, is van mening dat de verantwoordelijken voor de crisis genoegen moeten nemen met een normaal loon, zonder extra’s. Meyrem Almaci van Groen betreurt het dan weer dat de minister niet aan de kant van de burger lijkt te staan, en de pyromanen gewoon verder vuurtje stook laat spelen.

En er is nog ander financieel nieuws. Bankenfederatie Febelfin heeft bekend gemaakt dat het aantal gevallen van fraude met internetbankieren tijdens de eerste helft van dit jaar is toegenomen. Van januari tot juni werden er 838 gevallen vastgesteld, goed voor 2.7 miljoen euro. Heel 2012 was goed voor iets meer dan 1000 fraudegevallen, ter waarde van bijna 3 miljoen euro. In de meeste gevallen gaat het om ‘phishing’, waarbij fraudeurs mensen mailen en opbellen in naam van de bank om zo aan de nodige gegevens te geraken.

Volgens enkele milieugroeperingen zou Vlaanderen de Europese normen voor fijn stof globaal genomen overschrijden. De Europese richtlijn over luchtkwaliteit bepaalt dat er gemiddeld niet meer dan 50 microgram fijn stof per kubieke meter in de lucht mag zitten. Die grenswaarde mogen we per jaar niet meer dan 35 keer overschrijden. Het jaar is nog maar halfweg, maar toch hebben we die limiet op 3 plaatsen in Vlaanderen al bereikt: in de meetpunten van de Brusselse deelgemeente Haren, Sint-Kruis-Winkel bij Gent, en in de haven van Roeselare. En sommige milieubewegingen gaan nog verder in hun beschuldigingen. Vlaanderen zou, samen met een aantal andere Europese regio’s, lobbyen voor een afzwakking van de Europese regels. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege weerlegt die kritiek. Volgens de CD&V-minister slaagt Vlaanderen er wel degelijk in om de jaarnormen te halen die Europa oplegt. Voor de zogenaamde hotspots, waar de normen nu al overschreden zijn, wil Schauvliege een aantal bijkomende maatregelen nemen. En de geruchten rond het gelobby van Vlaanderen over de fijn stof normen, die kloppen volgens de minister al helemaal niet.

Actua-Flash, woensdag 31 juli om 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*