Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

CD&V-minister van Justitie Stefaan De Clerck zegt dat er dringend maatregelen moeten komen om het Brusselse justitiepaleis veiliger te maken. Dat is zijn eerste reactie op de ontsnapping van drie gedetineerden. Volgens Minister De Clerck valt het gebouw in zijn huidige vorm niet te beveiligen. De Clerck zegt dat het gebouw een icoon is voor de stad Brussel, maar dat het niet noodzakelijk de beste plaats is om risicoprocessen te laten plaatsvinden. Na de ontsnapping van januari jongstleden wijst De Clerck er ook op dat er een studie is besteld. Het prijskaartje daarvan is nog onbekend. Senator Martine Taelman van Open Vld stelt zich kritisch op tegenover de plannen met het justitiepaleis. Zij pleit ervoor om voor alle gerechtsgebouwen afzonderlijk na te gaan welke bijkomende beveiligingsmaatregelen er genomen moeten worden.
Een rapport van de Europese Commissie over de Digitale Concurrentie toont aan dat de digitale sector in Europa een sterke vooruitgang heeft geboekt sinds 2005. 56 procent van de Europeanen gebruikt nu op regelmatige basis het Internet, 80 procent van hen doet dit via een snelle verbinding. In 2004 was dat slechts één derde. Deze cijfers tonen ook aan dat Europa de wereldleider is inzake breedbandinternet. Europa is het eerste echte mobiele continent, met meer mobiele gebruikers dan burgers. En de Commissie maakt zich sterk dat de huidige situatie nog kan versterkt worden, aangezien de generatie van jonge Europeanen een sterke aandrijfkracht wordt voor groei en innovatie. De Commissie stelt dat het belangrijk is om verder te bouwen aan het potentieel van de digitale economie, zeker als bijkomende oplossing voor de economische crisis.

Verkiezingscampagnes kosten politici vaak handen vol geld. In het verleden is een parlementslid al eens naar de rechter getrokken om te eisen dat de campagnekosten fiscaal aftrekbaar zouden worden. Hij kreeg toen gelijk van de rechter. Luc Van Biesen van Open Vld vroeg daarom aan minister Reynders hoe het nu precies zit en die laatste heeft slecht nieuws voor de politici. De federale overheidsdienst Financiën is in beroep gegaan tegen het vonnis van de Brusselse rechtbank. Reynders stelt dat zolang het Hof van Beroep zich niet over de zaak uitspreekt, de campagnekosten beschouwd worden als privé-uitgaven. Van Biesen meldt dat politici soms 25 000 tot 30 000 euro uit eigen zak moeten betalen voor een campagne. Daarvoor moet gespaard of geleend worden.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*