Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Steeds meer landen erkennen het overgangsregime in Libië. De Europese Unie wil daarin nog een stap verder gaan. Dat heeft het hoofd van het Europese Buitenlandbeleid, Catherine Ashton, gezegd op de internationale Libië-conferentie in Parijs. Europa wil in de eerste plaats op humanitair en medisch vlak helpen. Daarnaast zei Ashton dat er ook hulp nodig is om het land opnieuw veilig te maken. Concreet denkt de Britse daarbij aan de opleiding van politiemensen, de recuperatie van wapens uit het conflict en de organisatie van democratische verkiezingen. Met de conferentie willen de 60 deelnemende landen een plan opstellen voor de democratische heropbouw van Libië, om een scenario zoals in Irak na de Amerikaanse interventie te vermijden.

De Europese Commissie gaat ons land dan toch geen officiële waarschuwing geven vanwege het feit dat er nog altijd geen volwaardige, slagkrachtige regering is. Dat bericht verscheen vandaag in de krant Le Soir, maar werd vrijwel meteen ontkent door premier Leterme en commissievoorzitter Barroso. Volgens Le Soir zou ons land die waarschuwing op korte termijn krijgen omdat de regering in lopende zaken niet de nodige hervormingen kan doorvoeren. Maar dat bericht klopt dus niet. De Europese Commissie formuleerde onlangs wel enkele suggesties voor België. Zo moet ons land onder meer zijn sociale zekerheid herbekijken, de werkloosheidsgraad verlagen en het begrotingstekort verminderen.

Naast de eerste schooldag is 1 september ook de start van het gerechtelijk jaar. In de openingstoespraak aan het Gentse Hof van Beroep werd voor die gelegenheid de gerechtelijke achterstand gehekeld. Volgens CD&V-minister Stefaan De Clerck een teken dat de aangekondigde hervormingen binnen justitie snel moeten worden doorgevoerd, regering of niet. De Clerck benadrukt ook dat de 22 miljard euro aan besparingen voor de begroting van 2012 niet van justitie zullen komen. Daarvoor is de vernieuwing van het gerecht te dringend, en bevindt het vernieuwingsproject zich volgens de minister al in een te verregaande fase.

 

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*