Actua-Flash. Kort politiek nieuws

Het ziet ernaar uit de val van het regime van Kolonel Khadaffi in Libië dichterbij komt. De rebellen zijn erin geslaagd om met de steun van de NAVO-troepen de hoofdstad Tripoli binnen te dringen. Die hebben ze nu grotendeels in handen. Daarbij werden ook 2 zonen van Khadaffi gevangen genomen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag is van plan om met de rebellen te onderhandelen over de uitlevering van de oudste zoon van Khadaffi, die gezocht wordt voor misdaden tegen de mensheid. Waar Khadaffi zelf verblijft, is nog onbekend. Zijn hoofdkwartier is nog niet veroverd door de rebellen, en eerder liet de kolonel via een radioboodschap al weten zich niet te zullen overgeven. De NAVO roept de Libische dictator nogmaals op om de strijd te staken en zich over te geven.

-Als Khadaffi definitief van de macht wordt verdreven, is het aan België om de democratie in Libië politiek en economisch te ondersteunen onder leiding van de Verenigde Naties. Dat vinden premier Yves Leterme en minister van Buitenlandse Zaken Steven Van Ackere. De VN moeten daarnaast ook kijken of er nog een militaire rol te spelen valt. Al sinds maart zijn er Belgische F16’s actief in de regio. Die hebben ook deelgenomen aan de bombardementen vanmorgen op de hoofdstad Tripoli. Maar volgens minister van Defensie Pieter De Crem is het nog te vroeg om te beslissen of de NAVO en onze soldaten na de val van de dictatuur nog actief moeten blijven in Libië. Donderdag komen de bevoegde commissies van Kamer en Senaat samen om te debatteren over de kwestie.

-De onderhandelingen voor een nieuwe federale regering worden intussen in alle discretie voortgezet. De N-VA zit dan misschien niet met de 8 andere partijen aan tafel, maar dat weerhoudt de Vlaams-nationalisten er niet van om zelf verder na te denken over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. In dat verband kwam het tot een conflict tussen Ben Weyts, ondervoorzitter van N-VA, en PS-kamervoorzitter André Flahaut. Die wou niet ingaan op het verzoek van Weyts om het juridisch advies over de BHV-voorstellen van Di Rupo te mogen inkijken. Die wetgevingtechnische opmerkingen werden vrijdag al overgemaakt aan de 8 onderhandelaars, maar over de inhoud is voorlopig nog niets bekend. Naar verluidt was het André Flahaut zelf die advies vroeg aan de juridische dienst van de Kamer over de BHV-voorstellen. Het is niet bekend waarom de PS’er besliste om dat advies alleen aan Di Rupo te bezorgen.


Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*