Actua-Flash. Kort politiek nieuws.

Het ziet er naar uit dat er consensus groeit aan Vlaamse kant rond een compromis over Brussel-Halle-Vilvoorde. Aan Waalse kant is er veel minder eenduidigheid. In beide gevallen lijken de sleutels in handen te zijn van de liberale partijen. Koninklijk onderhandelaar Jean-Luc Dehaene hamert op de nood aan discretie. Zolang er niets uitlekt, lijkt het dus goed te gaan. En er lekt momenteel weinig tot niets uit. Toch niet aan Vlaamse zijde. De enige lekken zijn terug te vinden in de Franstalige pers. Daar lezen we ook de scherpste commentaren van de opiniejournalisten. In La Libre Belgique schrijft commentator Francis Van de Woestyne dat de Franstaligen dreigen een zware prijs te betalen voor het behalen van een compromis. “De Vlamingen zijn onbetrouwbaar, zo schrijft Van de Woestyne, we moeten nu betalen voor iets wat we niet hebben gevraagd. Over vijf jaar zal dit opnieuw het geval zijn wanneer we nu toegeven.”
Genoeg druk alvast om FDF-voorzitter Olivier Maingain op zijn paard te krijgen, figuurlijk dan wel. Maingain zat vast in Marokko maar maakte ondertussen per boot de oversteek naar Spanje. Momenteel rijdt hij door Frankrijk, op weg naar Brussel-Halle-Vilvoorde. Ter hoogte van Bordeaux maakt hij zijn mening kenbaar over het huidige voorstel: over de hele lijn onvoldoende, Dehaene gedraagt zich als leider van de Vlaamse delegatie.
Iedereen kijkt dan ook uit naar de houding van MR-voorzitter Didier Reynders. Voorlopig laat die het achterste van zijn tong niet zien. Ook aan Vlaamse kant ligt de sleutel in handen van Open VLD. In de wandelgangen gonst het van de geruchten dat Open VLD in de Vlaamse regering de plaats wil innemen van N-VA wanneer die het compromis als onredelijk bestempelt en dan consequent moet zijn en in de oppositie stapt. Bart De Wever zegt nu alvast al zijn hart vast te houden voor wat er aan komt. Voor Open VLD is het met haar nieuwe voorzitter Alexander De Croo er op of er onder. Ofwel een compromis over B-H-V en terug aan de macht in Vlaanderen ofwel geen compromis en federaal in de oppositie, klaar voor nieuwe verkiezingen. Vraag blijft wat er moet gebeuren wanneer N-VA uit de Vlaamse regering stapt. Het Vlaams parlement wordt dan immers geleid door een oppositielid, de N-VA’er Jan Peumans. Een zoveelste knoop in het B-H-V kluwen.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*