Actua-Expert: Herman Matthijs over de begrotingscontrole

Onder druk van de wankele begrotingen in verschillende lokale besturen zal het plan voor nieuwe gemeentefusies na de verkiezingen van 2014 terug op tafel komen. Dat zegt prof. Herman Matthijs in een nieuwe aflevering van Actua-Expert waarin de begrotingscontrole 2013 centraal staat.

Vlaanderen kent wel een begrotingsevenwicht , maar de aankomende controle zal niet meteen de meest gemakkelijke zijn met een zoektocht naar zowat 500 miljoen euro, aldus Matthijs. De vraag van minister Reynders voor een grotere inbreng van de deelstaten in het kader van de gezondmaking van de openbare financiën is te relateren met de kost van de zogenaamde spookbevoegdheden in de federale begroting. Als men deze allemaal optelt en nog eens combineert met de mogelijke factuur voor de deelstaten inzake hun overheidspensioenen dan komt men al snel tot een bedrag van 700 tot 800 miljoen euro. Maar die uitgaven staan al jaren in de federale begroting en een verwijdering er van moet dan ook gelden voor alle deelstaten. Aangezien Wallonië en Brussel dat niet zien zitten om deze bevoegdheden over te nemen zonder bijkomende middelen, is dit dossier dan ook van de tafel.

Maar Vlaanderen kent nog een extra probleem met de slechte begrotingstoestand van vele gemeenten. De Vlaamse overheid zal hier een veel efficiënter budgettair toezicht moeten gaan toepassen om de gemeenten in het goede budgettaire spoor te krijgen. Men kan er niet naast kijken dat vele gemeenten een te groots beleid hebben gevoerd met teveel personeel en veel te gemakkelijk beroep doen op de burgers via belastingverhogingen.

Deze penibele financiële situatie zal de politiek na de verkiezingen van 2014 onvermijdelijk confronteren met het dossier van de gemeentelijke fusies, aldus nog prof. Herman Matthijs.

Actua-Expert, vrijdag 15 maart, om 19u00 op Actua-TV. Daarna doorlopend in de nieuwslus.

Facebooktwittermail

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*