Kris Peeters wil volledige tewerkstelling in 2025

Werk

Minister van Werk Kris Peeters wil tegen 2025 de werkloosheid in België laten dalen tot 3%. Met deze zogenaamde volledige tewerkstelling wil de vicepremier de ambitie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel bijtreden. Arbeidsspecialisten juichen die ambitie toe maar hebben ook kritiek. In België is momenteel 7,6% werkloos, terwijl dat in Duitsland slechts 4 procent is. Een aanzienlijk voordeel dus voor het Duitse plan. Kris Peeters werkt momenteel een banenplan uit om 240.000 extra jobs te creëren.

Momenteel zitten we aan 7,5 procent werkloosheid, maar minister van Werk Kris Peeters wenst het cijfer terug te dringen tot 3 procent. “Als we tegen 2025 naar een volledige tewerkstelling willen gaan dan moeten we een werkloosheidsgraad van 3 procent realiseren”, zegt Peeters. “Voor bepaalde regio’s in België zitten we al dicht bij de 3 procent in andere regio’s dan weer niet. Maar het is een realistische doelstelling omdat het betekent dat we in een volgende periode 200.000 bijkomende jobs moeten realiseren”.

Maar eigenlijk zijn er nog veel meer banen nodig, want alleen het werkloosheidscijfer verlagen is onjuist. Veel jongeren, langdurig zieken, huisvrouwen, vervroegd gepensioneerden,… tellen dan niet mee. Oppositie haalt dan ook scherp uit naar de minister. “Drie jaar Kris Peeters = 3 jaar luchtkastelen. Wij zijn een van de slechtste leerlingen van de klas. Minister Peeters zou moeten stoppen met deze campagnepraat”, zegt Evita Willaert (Groen). Iedereen steunt de ambitie van Peeters, maar sp.a vindt de ambitie van de minister niet realistisch. “Als we willen dat iedereen een job heeft moet iedereen ook gelijke toegang krijgen tot de arbeidsmarkt”, zegt Meryame Kitir (sp.a).

Duits geïnspireerd

Kanselier Merkel trekt met eenzelfde belofte naar de verkiezingen in Duitsland in september. Dat is geen loze belofte want de Duitse werkloosheidsgraad daalde al tot 4,1 procent. Een volledige tewerkstelling wordt bereikt als de werkloosheidsgraad daalt tot onder 3 procent. Maar in België wordt volledige tewerkstelling realiseren een zware opdracht. Vorig jaar zat gemiddeld 7,8 procent van de beroepsbevolking zonder werk. In tegenstelling tot Duitsland, waar de cijfers de afgelopen jaren fors zijn gedaald, bewegen de werkloosheidscijfers in België nauwelijks.

Actua-Parlement, donderdag 6 juli 2017 vanaf 18u op Actua-TV. Daarna doorlopend te bekijken in onze nieuwslus.

Facebooktwittermail